varakajsa.se

varakajsa.se

Förlåtelse

Citat & FunderingarPosted by Kajsa Thu, April 01, 2010 02:33:11

Det pratas om förlåtelse på SVT. Ett väldigt intressant ämne att ta upp, om du frågar mig. Eftersom jag har spytt tre gånger av en mensvärk som känns omänsklig väljer jag att fundera fritt över tangenterna.

Förlåtelse är ett otroligt vitt begrepp. Om jag går till mig själv tror jag att jag ibland förlåter för fort. Jag är född obarmhärtigt positiv, och det är faktiskt inte alltid en bra egenskap. Ibland blandar jag ihop förlåtelse och förståelse, kanske blandar jag till och med ihop förlåtelse med att göra saken bra. Förstår ni hur jag menar? Man vill så gärna lösa situationen och hitta förlåtelsen. Men om personen i fråga inte har möjlighet eller inte känner skuld så pass att den vill ge en förlåtelse...vad gör man då?

Jag har själv inga problem med att säga förlåt om jag ser min egen del i ett problem. Ser ingen mening i att envist hävda sin rätt, speciellt inte om den andra personen är villig att försöka lösa situationen. Fast då kanske båda lägger förlåtelsegrejen på hyllan och förlåtelsen blir till förståelse från båda hållen?

Kan man alltid förlåta? Nu i programmet i SVT är Englas mamma med. Hon kan inte förlåta Englas mördare, men inser att hon kanske skulle hitta en inre frid om hon någon gång gjorde det. Hon vill inte lägga energi på mördaren, men skulle ljuga om hon sa att hon förlåtit honom. Funderar på hur jag själv skulle resonera. Förmodligen likadant. Skulle se det lite som ett svek till mitt barn om jag förlåtit mitt barns mördare.

Det låter så fint att förlåta. "Förlåt mig". Undrar var gränsen går på vad man kan förlåta? Det kanske beror på vilken person det handlar om, vilken förlåtelsetröskel man har för just den människan med tillhörande historia och känslomässigt bagage. Fast oavsett hur mycket man älskar någon måste det ju finnas någon gräns? Allt kanske inte bör förlåtas? När övergår förlåtelse till förståelse till övertramp på ens egna värderingar? Betyder en förlåtelse egentligen någonting utöver att få en bekräftelse på att den andra personen gjorde något fel?

Overload i hjärnan. Kanske inte är så svårt egentligen.

Fast om du frågar mig är en förlåtelse oftast bara ett avstamp för att kunna gå vidare och bygga nytt. En förlåtelse utan efterföljande handling är ett ännu större svek än den handling man fick en ursäkt för från början. Med det sagt, vill jag också tillägga att jag tror ibland är en villkorslös förlåtelse lika viktig. No strings attatched. Så kände jag kanske lite innan också, men nu när jag har Niilo så vet jag att han faktiskt inte skulle kunna göra någonting som skulle innebära att jag slutade älska honom. Punkt slut. Over and Out.

  • Comments(2)//www.varakajsa.se/#post241

Sagt i Stockholm

Citat & FunderingarPosted by Kajsa Sat, August 09, 2008 13:38:38
Fredag den 8:e Augusti, på en mongolisk restaurang.

Stoffe till servitör: "Jag tar buffén, tack"
Servitör: "128 kronors eller 138 kronors?"
Stoffe: "Vad är det som skiljer?"
Servitör: "Tio kronor"
Stoffe: ---tystnad---
Servitör: "Något att dricka också"
Stoffe: "Öhh...jaha, ja... en stor stark då"

  • Comments(2)//www.varakajsa.se/#post70

"Jag har blivit luorad!"

Citat & FunderingarPosted by Kajsa Fri, May 23, 2008 09:38:48

Nyheterna - något man kollar på av ren rutin för att hålla sig a jour. Igår förändrades allt. Efter Eurovision Song Contest där Perelli gick vidare - Hurra- så kom det ett inslag som fick mig att riktigt spetsa öronen. Det här inslaget hade allt! En bra reporterröst som lät allvarlig trots att det pratades om glada meloner, och en affärsidé utöver det vanliga . En affärsidé som lyckades få över tusen företag att betala 2500:- för ett diplom och två klistermärken med en glad melon på. Någonstans är jag imponerad över hur kreativ idén var, även om man kan må illa eftersom den går ut på att vilseleda människor. Men kolla in det här inslaget och lyssna på hela, och speciellt på slutet när VDn helt öppet driver med en av sina kunder.

Klicka här!

Menmen. Melon är ju iaf gott!

Blog Image


  • Comments(3)//www.varakajsa.se/#post40

Om man ändå hade pojkens mod

Citat & FunderingarPosted by Kajsa Tue, April 22, 2008 22:10:43
Från tjuvlyssnat.se

Flygplan till Turkiet

Det är dimmigt. Helt plötsligt hamnar planet i en luftgrop som varar i några svinlande sekunder. När allt är normalt igen sitter alla passagerare och är smått chockade. En pojke, 6 år, hoppas snabbt ur sitt säte och springer fram till cockpitdörren.
Pojken (mycket argt): HUR FAN KÖR DU EGENTLIGEN?!  • Comments(0)//www.varakajsa.se/#post25

Skitjobbigt

Citat & FunderingarPosted by Kajsa Thu, April 17, 2008 21:06:20
"Vänta nu. Jag har alltså gått ner nästan 10% av min kroppsvikt och fortfarande lyckas jag ha sönder en jävla porslinsstol bara genom att sitta på den? Känns ju fantastiskt bra måste jag säga!"

Blog ImageOch nejnej - det är inte bara fästet. Det är även en stort svart hål där det brukade vara porslin under locket. Känns bra!

Det enda positiva som kom ur det här är att Kimmo får en anledning att byta toalettstol och framförallt lock, det kanske är snyggt om man bor vi havet och har allt annat med havstema. Men i en lägenhet utan havsutsikt känns det sådär faktiskt.


  • Comments(3)//www.varakajsa.se/#post19

Hissmusik

Citat & FunderingarPosted by Kajsa Tue, April 08, 2008 19:38:10
"Men Kimmo, du kan väl försöka åtminstone"Blog Image

  • Comments(5)//www.varakajsa.se/#post9

Sagt om min nya mobil W890i

Citat & FunderingarPosted by Kajsa Sun, April 06, 2008 18:38:06
" Den är såhär med guld och brunt - dom kallar det brons"
Blog Image

  • Comments(1)//www.varakajsa.se/#post4