varakajsa.se

varakajsa.se

Härliga chokladcupcakes med vit chokladfrosting

Kajsas sötsakerPosted by Kajsa Tue, February 02, 2010 20:22:54

Fick en förfrågan på recept på mina cupcakes, så här kommer ett som jag tycker är bra. Men rent generellt när det gäller att baka så är det verkligen kvalitén på grejerna man använder som gör det där lilla extra. Använd alltid riktigt smör! Använder man margarin blir de inte ens hälften så saftiga.

Ingredienser
100 g smör
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao

Vit chokladfrosting
150 g vit choklad
3 dl florsocker
1/2 dl mjölk
1/2 tsk vaniljextrakt
85 g osaltat smör som ska vara i rumstemperatur
1 nypa salt

Beskrivning

Sätt ugnen på 200 grader för stora muffins, och 225 grader för små.

Vispa sedan ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Tips! Vispa i äggen ett i taget. Rör sedan ner smält smör och mjölk.

Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och rör ner i smeten.
Tips! För att undvika disk och vara effektiv brukar jag blanda i dubbla plastpåsar. Sen är det bara att skaka och klämma på påsen ordentligt så att bakpulvret fördelar sig jämt.

För att undvika klumpar brukar jag blanda ner lite mjölblandning i taget.


Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Då blir de höga och härliga och inte som bollar som fått punktering. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller kör stickprov. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när du dragit ut den.) I min ugn tar dessa muffins nästan 25 minuter. Så börja kolla när det har gått 15 minuter och känn med provstickan då och då.

Frosting
Smält chokladen i vattenbad. Jag rekommenderar INTE micro. Det är väldigt lätt att det bränns. Lägg chokladen åt sidan så den får svalna lite.

Blanda mjölk och vaniljextrakt med florsockret i en lagom stor skål. Tillsätt smör samt salt och vispa tills frostingen blivit slät. Rör i den svala vita chokladen och tillsätt eventuellt några droppar karamellfärg.
Låt sedan frostingen stå i kylskåpet tills den blivit hård nog för att spritsa cupcaken.

Tips! Låt inte frostingen stå alltför länge i kylen. Om den har stått över natten kan man gärna lägga den i spritspåsen ca 30 minuter före den ska spritsas så den har blivit lite mjukare. Annars kan det bli svårt att spritsa ut den jämt och fint.

Jag brukar få ut 12 muffins av detta recept, och jag är en riktig sucker för den här frostingen så jag brukar göra 1 och 1/3 av frostingreceptet :) Då vet man att det blir mycket frosting på alla muffins.

  • Comments(0)//www.varakajsa.se/#post192