varakajsa.se

varakajsa.se

Mammakroner

Kajsas sötsakerPosted by Kajsa Tue, February 16, 2010 22:44:10

Ca 40 st.

200 g sötmandel, skalad
3 dl florsocker
3 äggvitor
1 krm salt
2 msk strösocker
Valfri karamellfärg

Chokladtryffel:
100 g hasselnötter
100 g mörk choklad med mycket hallonsmak
1 dl vispgrädde
1 msk smör

1. Sätt ugnen på 140 grader. Mal ner sötmandel till ett mjöl i mandelkvarn eller matberedare. Blanda mjölet med florsocker.

2. Vispa äggvitor och salt till fast skum i en ren bunke. Tillsätt strösocker och vispa på högsta hastighet till en fast maräng. Tillsätt eventuellt karamellfärg och blanda tills skummet är jämt färgat.

3. Vänd ner mandel och florsockerblandningen i marängen med en slickepott tills alla klumpar har försvunnit. Marängen kommer nu att sjunka ihop.

4. Lägg ut smörpapper på 2-3 plåtar. Fyll en plastpåse med smeten och klipp av ena hörnet. Spritsa ut till toppiga, enkronorsstora makroner på bakplåtspappret.

5. Låt makronerna vila på plåten i 20 minuter, tills ytan inte är kladdig.

6. Grädda makronerna i ca 15-20 minuter. De ska inte få färg. Ta ut plåtarna ur ugnen och dra smörpappret till ett galler så de får svalna där. Låt dem ligga en halvtimme. Ta sedan försiktigt bort makronerna från pappret utan att förstöra bottnarna.

7. Tryffel: Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills de får färg. Lägg nötterna i en handduk och krama nötterna tills skalet lossnar. Mal nötterna till ett grovt mjöl i mandelkvarn eller matberedare.

8. Värm grädde och smör i en kastrull tills smöret har smält. Ta bort kastrullen från plattan. Finhacka chokladen och rör ner den i gräddblandningen. Rör tills chockladen har smält, blanda med hasselnötsmjölet. Låt blandningen svalna.

9. Bred på tryffeln på en undersida av en makron. Kläm ihop med en till makron!

Njut för sjutton!

Detta recept är framtaget av en tjej som heter Linnea Seidel.

  • Comments(1)//www.varakajsa.se/#post205